Kryteria przyjęcia próbek do pracowni PCR

  • Do badań w kierunku KHV przyjmowane są ryby z gatunku karp i koi karp.

  • Do badań w kierunku Salmonella przyjmowane są próbki żywności oraz próbki środowiskowe z obszaru produkcji żywności (w tym wymazy z tusz, skórki z szyi tuszek drobiowych).

  • Do badań w kierunku Listeria monocytogenes przyjmowane są próbki żywności oraz próbki środowiskowe z obszaru produkcji żywności.

  • Próbki do badań należy dostarczyć w szczelnym, nieuszkodzonym opakowaniu, zabezpieczone przed wtórnym zanieczyszczeniem, oznaczone w sposób umożliwiający ich identyfikację.

  • Próbki mogą być opakowane w papier, folię, woreczki foliowe, woreczki strunowe, pojemniki plastikowe, szklane, opakowania fabryczne (jednostkowe) lub inne czyste opakowania w zależności od asortymentu.

  • W dokumentacji towarzyszącej próbce powinna być podana data oraz godzina pobrania próbek (w przypadku próbek pobranych dzień przed dostarczeniem do laboratorium) oraz powierzchnia, z której została pobrana próbka.

  • Liczba i wielkość próbek musi być zgodna z deklaracją klienta na zleceniu, stanem faktycznym próbek oraz jeśli to konieczne z odpowiednią normą przedmiotową lub właściwym aktem prawnym.

L.p. Rodzaj próbki Wielkość próbki badanej
1. Mięso i produkty mięsne,
Mleko i produkty mleczne,
Ryby i przetwory rybne,
Nie mniej niż 200 g / ml; w przypadku opakowań mniejszych za próbkę przyjmuje się kolejne opakowania o łącznej masie nie mniejszej niż 200 g/ml
2. Skórki z szyjek tusz drobiowych 5 x po ok. 25g
3. Próbki środowiskowe z obszarów produkcji żywności i obrotu żywnością Pobrane z określonej powierzchni.
4. Próbki z tusz zwierząt rzeźnych (wymazy) badanie w kierunku Salmonella: łączna powierzchnia wymazu musi obejmować co najmniej 400 cm2
5. Badanie w kierunku KHV 30 sztuk ryb w przypadku braku objawów choroby lub 10 sztuk ryb z objawami klinicznymi wskazującymi na zakażenie herpeswirusem koi.

 

Temperatura transportu

Rodzaj próbki Wymaganie
produkty trwałe temperatura pokojowa (< 40°C)
produkty mrożone i głęboko mrożone < -15°C, najlepiej < -18°C
produkty nietrwałe w temperaturze pokojowej od +1°C do +8°C
mleko niesterylizowane i płynne przetwory mleczne od +1°C do +5°C
półstałe i stałe przetwory mleczne za wyjątkiem masła i sera od +1°C do +5°C
masło i produkty pochodne od +1°C do +5°C
ser świeży, topiony, inne sery od +1°C do +5°C
mleko w proszku i przetwory mleczne w proszku temperatura otoczenia, max. 30°C
próbki z tusz zwierząt rzeźnych (wymazy) Od +1°C do +8°C
ryby żywe (karp i koi karp ) do badania KHV od +16°C do +25°C
ryby (karp i koi karp) uśmiercone do badania KHV od +4°C do +10°C

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wersja PDF(do wydrukowania)