Kryteria przyjęcia próbek do badań w Pracowni Badania Środków Spożywczych

Informacje ogólne

  1. Do badań przyjmowane są próbki żywności oraz próbki środowiskowe z obszaru produkcji żywności (wymazy i wycinki z tusz, a także wymazy z powierzchni przy produkcji żywności).
  2. Próbki do badań należy dostarczyć w szczelnym, nieuszkodzonym opakowaniu, zabezpieczone przed wtórnym zanieczyszczeniem, oznaczone w sposób umożliwiający ich identyfikację.
  3. Próbki powinny posiadać cechy właściwe dla asortymentu, nie wykazujące cech zepsucia, zmian w wyglądzie zewnętrznym i/lub konsystencji i/lub zapachu dyskwalifikujących próbkę.
  4. Próbki mogą być opakowane w papier, folię, woreczki foliowe, woreczki strunowe, pojemniki plastikowe, szklane, opakowania fabryczne (jednostkowe) lub inne czyste opakowania w zależności od asortymentu.
  5. Próbki należy dostarczyć w czasie jak najkrótszym od ich pobrania, w zalecanych przez odpowiednie normy  
  6. Opis próbki w chwili dostarczenia do badań powinien zawierać co najmniej: datę produkcji i/lub datę pobrania i/lub datę przydatności, datę i godzinę pobrania (w przypadku np.: mleka surowego, próbek wycinków i wymazów).
  7. W przypadku próbek przechowalniczych opis powinien ponadto zawierać – termin rozpoczęcia badania i/lub długość okresu przechowywania w przypadku próbek przechowywanych w laboratorium, a także temperaturę, w której ma być przechowywana próbka. W odniesieniu do próbek przechowywanych u właściciela/zleceniodawcy informacja na temat warunków przechowywania (min.: temperatura przechowywania, czas przechowywania).

Informacje szczegółowe

  1. Temperatura i czas dostarczenia próbek:
    • produkty nietrwałe w temperaturze pokojowej: od 1ºC do 8ºC,
    • produkty mrożone i głęboko mrożone: poniżej – 15ºC, najlepiej poniżej – 18ºC,
    • produkty trwałe, na przykład konserwy sterylizowane: temperatura pokojowa (poniżej 40ºC),
    • mleko surowe: od 1ºC do 5ºC, próbki powinny być dostarczone do laboratorium w możliwie najkrótszym czasie od pobrania, jednak nie dłuższym niż 5 godzin,
    • próbki wymazów i wycinków z tusz zwierząt rzeźnych: od 1ºC do 8ºC; próbki powinny być dostarczone do laboratorium w możliwie najkrótszym czasie, jednak nie później niż w ciągu 22 godzin od pobrania
    • próbki wymazów z powierzchni środowiska produkcyjnego: od 1ºC do 8ºC, próbki dostarczyć w możliwie najkrótszym czasie, jednak nie później niż w ciągu 22 godzin od pobrania,
    • skórki z szyi tusz brojlerów - od 1ºC do 8ºC, próbki dostarczyć w możliwie najkrótszym czasie, jednak nie później niż w ciągu 22 godzin od pobrania, w przypadku pobierania skórek z szyi tylko w kierunku Campylobacter spp., próbki dostarczyć w możliwie najkrótszym czasie, jednak nie później niż w ciągu 46 godzin od pobrania
    • próbki do badań pozostałości substancji przeciwbakteryjnych w ramach realizacji Krajowego Planu Kontroli : temperatura od 1ºC do 8ºC dla produktów nietrwałych w temperaturze pokojowej, dopuszcza się również mrożenie próbek <0°C / ≤-18°C (z wyłączeniem próbek jaj). Podczas przyjmowania próbek do badań, próbki dostarczone w stanie uniemożliwiającym ocenę ich przydatności (np. zamrożone) będą przyjmowane z zastrzeżeniem, że gdy wynik oceny będzie negatywny, może mieć miejsce odstąpienie od badań.
      Próbki dostarczyć niezwłocznie, jednak nie później niż 7 dni od dnia pobrania z zachowaniem warunków transportu.
  2. Wielkość próbki dostarczanej do badań:

    Lp.

    Rodzaj próbki

    Wielkość próbki badanej

    1.

    Żywność:

    • mięso i produkty mięsne
    • ryby i produkty rybne (w tym owoce morza),
    • żywność mrożona,
    • wyroby garmażeryjne,
    • wyroby ciastkarskie,
    • przetwory owocowe,
    • przetwory warzywne,
    • wyroby cukiernicze,
    • przyprawy

    Nie mniej niż 200 g

    2.

    Skórki z szyjek tusz drobiowych

    1 próbkę zbiorczą stanowią – skóry szyjek z 3 tuszek drobiowych o łącznej masie min. 25 g

    5 x 26 g (do równoczesnego badania w kierunku Salmonella  i Campylobacter)

    5 x 10 g (badanie w kierunku Campylobacter)

    3.

    Mleko i produkty mleczne

    Nie mniej niż 200 g/ml, w przyp. Opakowań mniejszych za próbkę przyjmuje się kolejne opakowania o łącznej masie nie mniejszej niż 200 g/ml

    4.

    Mleko surowe

    Minimum 100 ml.

    W przypadku próbek mleka surowego zaleca się, aby pojemnik na próbkę był napełniony nie więcej niż w ¾ pojemności w celu uniknięcia wycieku próbki, a także by umożliwiał poprawne wymieszanie próbki  i wykonanie badania.

    5.

    Próbki z powierzchni produkcyjnej (wymazy)

    Pobrane z określonej powierzchni

    6.

    Próbki z tusz zwierząt rzeźnych (wycinki, wymazy)

    Pobrane z określonej powierzchni

    - metoda niszcząca: 4 wycinki o łącznej powierzchni 20 cm2 ,

    - metoda nieniszcząca: co najmniej 100 cm2 na każde miejsce pobrania (dla tusz małych przeżuwaczy – 50 cm2),

    - badanie w kierunku Salmonella: łączna powierzchnia wymazu musi obejmować co najmniej 400 cm2. Na rynek amerykański - 300 cm2


    Rodzaj i wielkość pobieranych próbek do badania substancji niedozwolonych objętych Krajowym Planem Kontroli

    Mięśnie

    500 g - bydło, świnie, owce, kozy, konie, drób, króliki.
    300 g - zwierzęta łowne, zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka,

    Wątroba

    200 g - ryby
    300 g - bydło, świnie, owce, kozy, koniowate, drób, ryby zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka

    Nerki

    200 g, - bydło, świnie, owce, kozy, koniowate, drób, zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka, króliki

    Jaja

    Jaja kurze - 12 szt.
    Jaja przepiórcze – 24 szt.

    Ryby

    1 ryba (1 kg) – jeśli waga ryby jest mniejsza należy pobrać więcej ryb z tej samej partii, aby wielkość próbki wyniosła 1 kg

    Mleko

    1000 ml - bydło,
    500 ml - kozy, owce

Wersja PDF(do wydrukowania)