ZARZĄDZENIE nr 20/2024 KUJAWSKO-POMORSKIEGO WOJEWÓDZKIEGO LEKARZA WETERYNARII z dnia 18 lipca 2024 r. w sprawie Cennika Usług Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii Zakładu Higieny Weterynaryjnej w Bydgoszczy


Załącznik nr 1 do Zarządzenia nr 9/2024 Kujawsko-Pomorskiego
Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii z dnia 15 kwietnia 2024 r.

nr indeksu Cennik opłat za usługowe czynności laboratoryjne w Zakładzie Higieny Weterynaryjnej w Bydgoszczy Cena PLN brutto PKWiU VAT %
 BADANIA ANATOMOPATOLOGICZNE
50100101 sekcja ssaka, ptaka powyżej 20 kg  z  pobraniem  materiału  do dalszych  badań (wynik z sekcji, koszt utylizacji) 100,00 75.00 8
50100104 sekcja  ssaka, ptaka od 5-20 kg z pobraniem materiału do dalszych badań (wynik z sekcji, koszt utylizacji) 80,00 75.00 8
50100105 sekcja  ssaka do 5 kg, ptaka (powyżej 1 tyg. życia) z pobraniem materiału do dalszych badań (wynik z sekcji, koszt utylizacji) 50,00 75.00 8
50100107 sekcja  ptaka  do 2 kg za każdą sztukę z pobraniem materiału do dalszych badań (wynik z sekcji, koszt utylizacji) 30,00 75.00 8
50100108 sekcja ptaka od 2 do 5 kg za każdą sztukę z pobraniem materiału do dalszych badań (wynik z sekcji, koszt utylizacji) 40,00 75.00 8
50100109 sekcja ptaka ozdobnego z pobraniem materiału do dalszych badań (wynik z sekcji, koszt utylizacji) 50,00 75.00 8
50100401 ocena narządów wewnętrznych z opisem (do kosztu badania należy doliczyć koszt utylizacji) 30,00 75.00 8
50100201 przeglądowe  anatomopatologiczne  badanie  partii  ryb  lub ślimaków  (gospodarstwo  wielkotowarowe, za  partię  liczącą do  10  szt.) 23,00 75.00 8
50100202 przeglądowe  anatomopatologiczne  badanie  partii  ryb  lub ślimaków  (gospodarstwo  wielkotowarowe, za  każdą  kolejną szt. w  partii  powyżej  10) 2,00 75.00 8
50100301 sekcja  ryby  wraz  z  pobraniem  materiału  do  badań -  za  każdą  rybę (hodowcy  indywidualni) 6,00 75.00 8
50100402 pobranie narządów bez sekcji do dalszych badań (do kosztu badania należy doliczyć koszt utylizacji) 15,00 75.00 8
50100601 sekcja  z opinią lekarsko-weterynaryjną 250,00 75.00 8
50100602 sekcja zwierząt dużych - koń, krowa, łoś itp. (sekcja przeprowadzana w terenie) 350,00 75.00 8
50100603 utylizacja zwłok bez sekcji za 1 kg (w przypadku rezygnacji ze zleconych badań laboratoryjnych) 2,00 75.00 8
MIKROBIOLOGICZNA DIAGNOSTYKA CHORÓB ZWIERZĄT
50200801 diagnostyka infekcji paciorkowcowych lub gronkowcowych jaj  wylęgowych lub zamarłych  zarodków  - za każdą partię do 10 szt. (bez antybiotykogramu) 60,00 75.00 8
50200902 badanie bakteriologiczne - kału, kałomoczu, mleka mastitowego, wymazów, płynów ustrojowych, moczu - za każdą próbkę 30,00 75.00 8
50201401 diagnostyka w kierunku bakteryjnych patogeów dróg oddechowych zwierząt gospodarskich 60,00 75.00 8
50201101 obecność i identyfikacja pałeczek Salmonella:
- próbka zbiorcza (do 10 szt.) jaj świeżych
- próbki zbiorcze: wymazy powierzchniowe (do 4 szt.), z kloaki (do 30 szt.)
- okładziny na obuwie (1 próbka zbiorcza)
- mekonium (1 próbka zbiorcza)
- pisklęta padłe (w tym również w czasie transportu) nie więcej niż 20 sztuk (1 próbka zbiorcza)
- kałomocz (1 próbka zbiorcza)
- puch (1 próbka zbiorcza)
- kał lub wymaz od 1 zwierzęcia  (ssak)
- kurz
40,00 75.00 8
50201102 Wykrywanie obecności pałeczek Salmonella Gallinarum 87,00 75.00 8
50201201 diagnostyka  chorób  zwierząt  wywołanych  przez  Clostridia, izolacja  patogenu (od 1 próbki) 20,00 75.00 8
50201202 diagnostyka  chorób  zwierząt  wywołanych  przez  Clostridia i/lub Brachyspira - koszt  wytworzenia  warunków  beztlenowych (1–10 próbek)   25,00 75.00 8
50201301 dyzenteria  świń,  izolacja  krętków  z  rodz. Brachyspira (1 próbka) 34,00 75.00 8
50201501 podstawowe  badanie  bakteriologiczne  jednej  próbki  zbiorczej ryb łososiowatych  pochodzących  z tego  samego  środowiska 50,00 75.00 8
50201601 podstawowe  badanie  bakteriologiczne  jednej  próbki  zbiorczej ryb karpiowatych  innych  niż  wym. powyżej  z  tego  samego środowiska 40,00 75.00 8
50201801 antybiotykogram  w  odniesieniu  do  badania  ryb 36,00 75.00 8
50201802 antybiotykogram  dla  szczepów  wyizolowanych  od zwierząt gospodarskich, drobiu, patogenów  mlecznych   i  nasienia 20,00 75.00 8
50201901 badanie  bakteriologiczne  (bakterie  tlenowe; bez antybiotykogramu) ssaka 50,00 75.00 8
50201902 badanie  bakteriologiczne  (bakterie  tlenowe; bez antybiotykogramu) ptaka 40,00 75.00 8
50202002 identyfikacja  na  rzędzie  biochemicznym  jednego  rodzaju bakterii  u ryb, testem API 65,00 75.00 8
50202301 badanie  bakteriologiczne  wymazów  z  ZWD (za  jedną  sztukę) 10,00 75.00 8
50202501 badanie  mykologiczne  próbek: wymazów i zeskrobin skórnych, wymazów z błon śluzowych, wydzieliny gruczołu mlekowego,  wycinków tkanek zwierzęceych  13,00 75.00 8
50202003 badanie mikologiczne ryb 10,00 75.00 8
50202601 określenie  lekooporności  grzybów  drożdżopodobnych 15,00 75.00 8
50202701 badanie mykologiczne wymazów  z  ZWD (za jedną sztukę) 5,00 75.00 8
50202304 wymazówka sterylna w probówce transportowej 0,50 75.00 8
50202305 jałowy woreczek z wymazówką powierzchniową 3,00 75.00 8
DIAGNOSTYKA WIRUSOLOGICZNA
50303001 badanie przeglądowe w kierunku IPN, VHS lub SVC metodą ELISA (za 1 próbkę) 95,00 75.00 8
50303003 identyfikacja wirusa IHN metodą ELISA 65,00 75.00 8
50303004 izolacja wirusa VHS, SVC, IPN, IHN  w hodowli tkankowej 180,00 75.00 8
50303005 test diagnostyczny (wybrane choroby zakaźne psów i kotów) 55,00 75.00 8
BADANIA metodą PCR
50912001 wykrywanie obecności DNA herpeswirusa koi (KHV) metodą real-time PCR 80,00 75.00 8
50912002 wykrywanie obecności DNA Salmonella spp. metodą real-time PCR 70,00 71.20 23
50912008 wykrywanie obecności DNA Listeria monocytogenes  75,00 71.20 23
51018701 wykrywanie obecności RNA wirusów: VHS, IHN, IPN lub SVC metodą real-time RT-PCR 114,00 75.00 8
51018801 Izolacja RNA wirusów: VHS, IHN, IPN lub SVC metodą real-time RT-PCR 45,00 75.00 8
Badania w kierunku chorób odkleszczowych   
51019001 wykrywanie obecności materiału genetycznego Borrelia burgdorferi metodą real-time PCR 110,00 75.00 8
51019002 wykrywanie obecności materiału genetycznego Borrelia burgdorferi, Babesia, Anaplasma, Ehrlichia metodą real-time PCR 130,00 75.00 8
51019003 wykrywanie obecności materiału genetycznego TBEV (kleszczowe zapalenie mózgu) metodą real-time PCR 110,00 75.00 8
51019004 wykrywanie obecności materiału genetycznego Borrelia burgdorferi, TBEV (kleszczowe zapalenie mózgu) metodą real-time PCR 210,00 75.00 8
DIAGNOSTYKA PARAZYTOLOGICZNA
50403101 badanie koproskopowe w  kierunku  nicieni żołądkowo – jelitowych lub kokcydiów (metodą flotacji)  10,00 75.00 8
50403102 badanie koproskopowe w  kierunku  przywr  lub  tasiemców (metodą  dekantacji)  8,00 75.00 8
50403103 badanie  koproskopowe  w  kierunku larw nicieni  płucnych 12,00 75.00 8
50403201 badanie zeskrobin skórnych i wymazów w kierunku pasożytów zewnętrznych (od 1 próbki) 10,00 75.00 8
50403301 badanie próbek z narządów wewnętrznych od jednego zwierzęcia w kierunku obecności pasożytów    14,00 75.00 8
50403401 badanie wymazów z wola i jamy dziobowej gołębi w kierunku rzęsistka 6,00 75.00 8
50403501 badanie parazytologiczne rozmazu krwi 17,00 75.00 8
50403604 badanie koproskopowe rozmazów barwionych płynem Lugola w kierunku giardiozy 8,00 75.00 8
50403801 badanie  parazytologiczne ryb lub ślimaków do 10 szt. (za każdą sztukę) 5,00 75.00 8
50403802 badanie parazytologiczne ryb lub ślimaków - za każdą sztukę powyżej 10 szt. 3,00 75.00 8
50403803 Badanie parazytologiczne ryb i produktów rybnych na obecność larw Anisakis metodą wytrawiania 57,00 71.20 23
BADANIE NASIENIA I WYPŁUCZYN Z WORKA NAPLETKOWEGO
51220901 badanie wypłuczyn lub popłuczyn w kierunku choroby mętwikowej bydła 50,00 75.00 8
51221001 badanie parazytologiczne hodowlane w kierunku rzęsistka bydlęcego 18,00 75.00 8
51221101 badanie koncentracji/gęstości nasienia  od wszystkich gatunków zwierząt 15,00 75.00 8
51221201 badanie nasienia/morfologia/spermiogram od wszystkich gatunków zwierząt 20,00 75.00 8
51220801 badanie bakteriologiczne jakościowo-ilościowe 1 próbki nasienia  62,00 75.00 8
BADANIE PSZCZÓŁ
50403605 wykrywanie obecności bakterii Paenibacillus larvae w plastrach z czerwiem metodą mikrobiologiczną 30,00 75.00 8
50403606 wykrywanie obecności bakterii Paenibacillus larvae w miodzie metodą mikrobiologiczną 32,00 75.00 8
50403607 wykrywanie obecności bakterii Paenibacillus larvae w pszczołach metodą mikrobiologiczną 53,00 75.00 8
50403608 wykrywanie obecności bakterii Melissococcus plutonius w plastrach z czerwiem metodą mikrobiologiczną 51,00 75.00 8
50403602 wykrywanie obecności roztoczy Varroa destruktor w czerwiu, owadach dorosłych i osypie pszczół 15,00 75.00 8
50403609 wykrywanie obecności spor Nosema spp. u pszczół metodą mikroskopową 10,00 75.00 8
50403610 wykrywanie obecności grzybów z rodzaju Aspergillus u pszczół, czerwiu (grzybica kropidlakowa, kamienna) meodą mikrobiologiczną 10,00 75.00 8
BADANIA SEROLOGICZNE
50504501 badanie w kierunku niedokrwistości zakaźnej koni metodą immunodyfuzji w żelu agarowym (test Cogginsa) 15,00 75.00 8
50504301 diagnostyka chorób drobiu w kierunku MG, MS metodą aglutynacji płytowej od jednej próbki 6,00 75.00 8
50504302 diagnostyka chorób drobiu w kierunku MG, MS met. ELISA od jednej próbki 24,00 75.00 8
50504303 diagnostyka chorób drobiu w kierunku SPG metodą aglutynacji płytowej od jednej próbki 6,00 75.00 8
50504801 badanie w kierunku nosacizny metodą OWD 15,00 75.00 8
50504901 badanie w kierunku zarazy stadniczej koni metodą OWD 49,00 75.00 8
50505105 badanie w kierunku wirusowej biegunki i choroby błon śluzowych bydła BVD/MD (przeciwciała) metodą ELISA do 10 próbek 28,00 75.00 8
50505106 badanie w kierunku wirusowej biegunki i choroby błon śluzowych bydła BVD-MD (przeciwciała) metodą ELISA powyżej 10 próbek 25,00 75.00 8
50505107 badanie w kierunku wirusowej biegunki i choroby błon śluzowych bydła BVD/MD (antygen) metodą ELISA do 10 próbek 32,00 75.00 8
50505108 badanie w kierunku wirusowej biegunki i choroby błon śluzowych bydła BVD/MD (antygen) metodą ELISA powyżej 10 próbek 28,00 75.00 8
50505401 badanie w kierunku enzootycznej białaczki bydła metodą ELISA 17,00 75.00 8
50505501 badanie w kierunku brucelozy metodą OWD 20,00 75.00 8
50505502 badanie w kierunku brucelozy metodą OA 15,00 75.00 8
50505503 badanie w kierunku brucelozy metodą OKAP 4,00 75.00 8
50505703 badanie w kierunku ch. Aujeszkyego (przeciwciała) metodą ELISA partia do 9 próbek; za 1 próbkę 27,00 75.00 8
50505704 badanie w kierunku Ch. Aujeszkyego (ELISA; obecność przeciwciał; partia od 10 próbek; za 1 próbkę) 19,00 75.00 8
50505705 badanie w kierunku zakaźnego zapalenia nosa i tchawicy oraz otrętu bydła IBR/IPV gB metodą  ELISA  25,00 75.00 8
50505707 badanie w kierunku zakaźnego zapalenia nosa i tchawicy oraz otrętu bydła IBR/IPV gE metodą ELISA  25,00 75.00 8
50505801 badanie w kierunku choroby niebieskiego języka (przeciwciała) metodą ELISA  30,00 75.00 8
MIKROBIOLOGICZNE BADANIA ŻYWNOŚCI
50909501 oznaczanie liczby drobnoustrojów 35,00 71.20 23
50909601 wykrywanie obecności Salmonella metodą klasyczną 36,00 71.20 23
50909602 identyfikacja Salmonella  120,00 71.20 23
50909701 wykrywanie obecności i identyfikacja beztlenowych bakterii przetrwalnikujących 45,00 71.20 23
50909801 oznaczanie liczby gronkowców koagulazododatnich (Staphylococcus aureus) 55,00 71.20 23
50909802 wykrywanie obecności gronkowców koagulazododatnich (Staphylococcus aureus) 30,00 71.20 23
50909901 oznaczanie liczby Enterobacteriaceae 45,00 71.20 23
50910001 oznaczania liczby bakterii z grupy coli 36,00 71.20 23
50910002 wykrywanie obecności bakterii z grupy coli 25,00 71.20 23
50910101 oznaczanie liczby E. coli metodą płytkową 22,00 71.20 23
50910104 oznaczanie liczby E. coli - z zastosowaniem petrifilmu PEC 45,00 71.20 23
50910105 oznaczanie liczby E.coli metodą NPL 50,00 71.20 23
50910401 wykrywanie obecności Listeria monocytogenes  56,00 71.20 23
50910402 identyfikacja Listeria monocytogenes 110,00 71.20 23
50910404 oznaczanie liczby Listeria monocytogenes 39,00 71.20 23
50910501 oznaczanie liczby pleśni i drożdży                     25,00 71.20 23
50910601 badanie mikrobiologiczne czystości urządzeń (stan sanitarny) w zakładach mięsnych 50,00 71.20 23
50910602 badanie mikrobiologiczne czystości urządzeń (stan sanitarny) w zakładach mleczarskich 30,00 71.20 23
50910803 badanie czystości metodą płytek kontaktowych (do 10 punktów poboru) 20,00 71.20 23
50911101 badanie mięsa mielonego w systemie n=5 480,00 71.20 23
50911201 badanie surowych wyrobów mięsnych w systemie n=5 420,00 71.20 23
50911302 badanie czystości mikrobiologicznej tusz wieprzowych lub wołowych (liczba Enterobacteriacae, liczba drobnoustrojów) 70,00 71.20 23
50911305 wykrywanie obecności Campylobacter spp. 75,00 71.20 23
50911307 identyfikacja Campylobacter spp. 100,00 71.20 23
50911308 oznaczanie liczby komórek somatycznych w mleku metodą mikroskopową 30,00 71.20 23
50911309 wykrywanie obecności antybiotyków i innych substancji hamujących w mleku testem Delvotest 21,00 71.20 23
50911310 wykrywanie pozostałości antybiotyków beta-laktamowych, tetracyklin, streptomycyny/dihydrostreptomycyny i chloramfenikolu w mleku testem receptorowym 45,00 71.20 23
50911311 wykrywanie pozostałości substancji przeciwbakteryjnych w tkankach zwierzęcych, jajach 5-płytkową metodą dyfuzji 65,00 71.20 23
50911306 oznaczanie liczby Campylobacter 50,00 71.20 23
MIKROBIOLOGICZNE BADANIA PASZ
51017701 przygotowanie próbek do badań mikrobiologicznych 25,00 71.20 23
51017801 oznaczanie liczby drobnoustrojów  48,00 71.20 23
51018501 oznaczanie liczby Enterobacteriaceae 40,00 71.20 23
51017502 oznaczanie liczby drożdzy i pleśni 52,00 71.20 23
51017901 wykrywanie obecności pałeczek Salmonella metodą klasyczną 47,00 71.20 23
51018201 wykrywanie obecności beztlenowych bakterii przetrwalnikujących i beztlenowych bakterii przetrwalnikujących redukujących siarczyny 53,00 71.20 23
51018202 wykrywanie obecności Clostridium perfringens  60,00 71.20 23
51018203 wykrywanie obecności beztlenowych bakterii  redukujących siarczany (IV) rosnących w warunkach beztlenowych 53,00 71.20 23
51322201 wykrywanie obecności składników pochodzenia zwierzęcego (PAP) 167,00 71.20 23
51018601 wykrywanie obecności substancji przeciwbakteryjnych: antybiotyków, antybiotykowych stymulatorów wzrostu, sulfonamidów, chinolonów i innych substancji antybakteryjnych metodą 8-płytkową 130,00 71.20 23
50202802 oznaczanie zawartości linkomycyny 190,00 71.20 23
50202803 oznaczanie zawartości tiamuliny 190,00 71.20 23
50202804 oznaczanie zawartości tylozyny 190,00 71.20 23
50202807 oznaczanie zawartości chlorotetracykliny 190,00 71.20 23
50202808 oznaczanie zawartości doksycykliny  190,00 71.20 23
50202809 oznaczanie zawartości amoksycyliny 190,00 71.20 23
50202806 homogenność pasz leczniczych 550,00 71.20 23
51018301 wykrywanie obecności paciorkowców hemolizujących 40,00 71.20 23
51018101 oznaczanie liczby gronkowców koagulazododatnich 53,00 71.20 23
51018102 wykrywanie obecności E. coli 57,00 71.20 23
CHEMICZNE BADANIA ŚRODKÓW ŻYWIENIA ZWIERZĄT
Oznaczanie podstawowych składników pokarmowych
52009200 sucha masa/wilgotność przy użyciu wagosuszarki 35,00 71.20 23
52009201 popiół surowy  45,00 71.20 23
52009202 popiół  nierozpuszczalny w kwasie solnym 90,00 71.20 23
52009001 białko ogólne metodą Kjeldahla  75,00 71.20 23
52019101 tłuszcz surowy metodą ekstrakcyjną - do 5% zawartości tłuszczu w ziarnie.
(produkty przetworzone w tym mieszanki paszowe np. poprzez ekstruzję, płatkowanie i ogrzewanie - muszą być poddane hydrolizie)
 
75,00 71.20 23
52019105 tłuszcz po hydrolizie kwasem solnym  metodą ekstrakcyjną 120,00 71.20 23
52019106 tłuszcz w nasionach roślin oleistych metodą ekstrakcyjną 120,00 71.20 23
52019201 włókno surowe  80,00 71.20 23
Oznaczanie składników i zanieczyszczeń mineralnych
52019302 fosfor całkowity 100,00 71.20 23
52019401 sól kuchenna (NaCl) 65,00 71.20 23
52019501 makroelementy: Na, K, Ca, Mg - za każdy pierwiastek 80,00 71.20 23
52019502 mikroelementy: Cu, Fe, Zn, Mn -  za każdy pierwiastek 80,00 71.20 23
52019503 pierwiastki: Na, K, Ca, Mg, P, Cu, Fe, Zn, Mn - za każdy pierwiastek
metoda ICP-OES
90,00 71.20 23
52019504 pierwiastki: Na, K, Ca, Mg, P, Cu, Fe, Zn, Mn - za 4 wybrane pierwiastki
metoda ICP-OES
340,00 71.20 23
52019505 pierwiastki: Na, K, Ca, Mg, P, Cu, Fe, Zn, Mn - za każdy pierwiastek powyżej 5
metoda ICP-OES
80,00 71.20 23
52019701 selen  160,00 71.20 23
52019601 kadm, ołów - za każdy pierwiastek  100,00 71.20 23
52019602 kobalt, molibden -  za każdy pierwiastek 120,00 71.20 23
52019603 rtęć  80,00 71.20 23
52020602 arsen 130,00 71.20 23
52019801 fluor  180,00 71.20 23
52019901 azotyny w przeliczeniu na NaNO2 160,00 71.20 23
 Oznaczanie zawartości mykotoksyn
52020101 mykotoksyny: aflatoksyna B1, ochratoksyna, zearalenon, deoksynivalenol oznaczanie zawartości metodą HPLC (za każdą mykotoksynę)  260,00 71.20 23
52020102 mykotoksyny: aflatoksyna B1, deoksynivalenol, fumonizyny B1 i B2, ochratoksyna A, toksyny T2 i HT-2, zearalenon - oznaczanie zawartości metodą LC-MS/MS 700,00 71.20 23
 Oznaczanie zawartości kokcydiostatyków
52020202 kokcydiostatyki  jonoforowe: monenzyna, salinomycyna, narazyna, lazalocyd
metoda HPLC
250,00 71.20 23
52020203 kokcydiostatyk: nikarbazyna metodą HPLC 250,00 71.20 23
52020204 kokcydiostatyki: monenzyna, salinomycyna, narazyna, lazalocyd, nikarbazyna, amprolium, klopidol, etopabat, halofuginon, robenidyna, diklazuril, dekokwinat, semduramycyna, maduramycyna - oznaczanie zanieczyszczeń w mieszankach niedocelowych metodą LC-MS/MS 650,00 71.20 23
52020205 kokcydiostatyk: robenidyna w mieszankach docelowych i niedocelowych metodą LC MS/MS
wg normy 17299:2019-12
610,00 71.20 23
52020206 kokcydiostatyk: diklazuril w mieszankach docelowych i niedocelowych metodą LC MS/MS
wg normy 17299:2019-12
610,00 71.20 23
 Oznaczanie zawartości witamin
52020302 witamina A  250,00 71.20 23
52020303 witamina E   250,00 71.20 23
52020301 witamina A i E  300,00 71.20 23
 Oznaczanie zawartości przeciwutleniaczy (nowy podział)
52020401 ethoksyquin  (EQ)  200,00 71.20 23
 Pozostałe oznaczenia
52019102 liczba kwasowa w tłuszczu 80,00 71.20 23
52019103 liczba nadtlenkowa w tłuszczu  80,00 71.20 23
52020001 homogeniczność mieszanek paszowych - obliczanie na podstawie wyników oznaczenia wybranego składnika (do ceny dolicza się sześciokrotną  wartość oznaczenia wybranego składnika)   40,00 71.20 23
52020008 pomiar pH 30,00 71.20 23
52020009 przeliczenie wyniku na suchą masę próbki (do ceny należy doliczyć cenę za oznaczenie suchej masy próbki) za każdy przeliczany parametr 20,00 71.20 23
52020010 inne obliczenia/przeliczenia, po uzgodnieniu z kierownikiem pracowni 40,00 71.20 23
INNE BADANIA I CZYNNOŚCI ZLECANE ZHW
51321801 dodatkowa kopia sprawozdania z badań 10,00   23
51321301 opinia lekarsko-weterynaryjna do wyniku z badania sekcyjnego 100,00   23
50809101 badanie chemiczne wody zestawem Merck (za 1 próbkę) 68,00 71.20 23
50809102 badanie chemiczne wody zestawem Merck (za 1 próbkę) - oznaczanie 5 wybranych parametrów 34,00 71.20 23
50809103 pożywka mikrobiologiczna - 1 szt. 2,00 71.20 23
51321502 konsultacje, omówienie wyników badań (koszt 1 osobogodziny) 50,00   23
51321601 koszty dojazdu w/g kilometrówki (sam. do 900 cm3) 0,89   23
51321702 koszty dojazdu w/g kilometrówki (sam. powyżej 900 cm3) 1,15   23

 

Załącznik w formacie PDF

Kryteria przyjęcia próbek do Pracowni Diagnostyki Włośni

Zleceniodawca / właściciel ma świadomość, że sposób pobrania próbki oraz warunki jego dostarczenia do TPDW mają wpływ na wynik badania; bierze za te czynności odpowiedzialność. Za prawidłowe pobranie próbek do badań z zachowaniem możliwości identyfikacji zwierzęcia, od którego pochodzą odpowiadają osoby pobierające próbki. Są oni również odpowiedzialni za prawidłowe opakowanie, opisanie, oznakowanie, zabezpieczenie na czas transportu oraz dostarczenie próbek do TPDW. Próbki powinny być oznakowane w taki sam sposób jak tusze, z których pochodzą.

Próbki z rzeźni dostarczane powinny być do TPDW w zamkniętych tacach uniemożliwiających wysypanie i pomieszanie się próbek. Próbki mięsa pochodzące od świń i dzików przeznaczonych na użytek własny powinny być dostarczane w nieuszkodzonych, szczelnych woreczkach lub pojemnikach, aby zapobiec ewentualnym wyciekom oraz wtórnym zanieczyszczeniom. Próbki z poszczególnych tusz powinny być zapakowane oddzielnie i dokładnie opisane. Próbki powinny być zabezpieczone w taki sposób, aby niemożliwe było otwarcie opakowania bez naruszenia jego zabezpieczenia.

Próbki do badań powinny mieć wielkość umożliwiającą wykonanie badania zgodnie z obowiązującą metodyką, wraz z dochodzeniem do pojedynczej zakażonej tuszy.

Próbki mięsa do badań powinny być świeże, nie wykazywać cech zepsucia, wolne od powięzi i tłuszczu oraz innych elementów, które nie ulegają wytrawieniu, oraz w których istnieje małe prawdopodobieństwo występowania larw włośni (np. fragmenty krezki, płuc, wątroby, tłuszczu, itp.)

Rodzaj próbki Wielkość próbki
mięso świń - tuczników – badanie urzędowe

Minimum 50 g tkanki mięśniowej wolnej od tłuszczu i powięzi pobrane z miejsc predylekcyjnych:

  • filary przepony w przejściu do części ścięgnistej
  • w przypadku braku przepony próbka musi być dwukrotnie większa i pochodzić z części żebrowej lub mostkowej przepony lub mięśni żuchwowych, języka lub z mięśni brzusznych
mięso świń - macior i knurów – badanie urzędowe
mięso dzików w punkcie skupu dziczyzny – badanie urzędowe

Minimum 50 g tkanki mięśniowej wolnej od tłuszczu i powięzi pobrane z miejsc predylekcyjnych:

  • mięśnie z przedniej nogi, mięsnie języka lub mięśnie przepony
mięso świń przeznaczone na użytek własny kilka próbek tkanki mięśniowej wolnej od tłuszczu i powięzi, każda wielkości orzecha laskowego, z mięśni obu filarów przepony w przejściu do części ścięgnistej. Łączna masa pobranych próbek nie powinna być mniejsza niż 100g.
mięso dzików przeznaczone na użytek własny

próbka powinna składać się sześciu próbek mięsa, każda wielkości orzecha laskowego, po jednej próbce z:

  1. mięśni każdego filaru przepony w przejściu do części ścięgnistej,
  2. mięśni żuchwowych,
  3. mięśni przedramienia,
  4. mięśni międzyżebrowych,
  5. mięśni języka (pamiętając o zdjęciu warstwy wierzchniej języka, która nie ulega trawieniu).

Jeżeli nie było możliwości pobrania próbek z wyżej podanych miejsc, wówczas próbka powinna składać się z czterech próbek mięsa z mięśni, które były dostępne.

Łączna masa pobranych próbek nie powinna być mniejsza niż 100g.

mięso mrożone, kawałki mięsa, mięso innych gatunków zwierząt niż wyżej wymienione Minimum 100 g tkanki mięśniowej prążkowanej, wolnej od tłuszczu i powięzi pobrane w miarę możliwości, z miejsc najbliżej kości lub ścięgien.

Próbki od świń i dzików przeznaczonych na użytek własny powinny być dostarczone do TPDW:

  1. niezwłocznie po dokonaniu uboju, nie później niż 24 godziny od terminu uboju zwierzęcia, z którego tuszy próbki zostały pobrane,
  2. niezwłocznie po dokonaniu odstrzału, nie później niż 48 godzin od dokonania odstrzału.

Wersja PDF(do wydrukowania)

Informacja dla klientów dostarczających próbki do Pracowni Chorób Ryb i Badań Mykologiczno-Parazytologicznych

W pracowni wykonuje się:

  • kompleksowe badania ryb
  • badania chemiczne wody ze stawu hodowlanego
  • badania parazytologiczne i mykologiczne wydalin i wydzielin, tkanek wewnętrznych i krwi, wytworów skóry, wymazów i popłuczyn z jam ciała zwierząt.

Za prawidłowe pobranie próbki oraz warunki jej transportu odpowiada zleceniodawca / właściciel.

Badanie ryb

Pracownia wykonuje kompleksowe badanie ryb zarówno dla hodowli wielkotowarowych jak również dla hodowców indywidualnych i hodowców ryb akwariowych. Wykonuje się badania właścicielskie jak również urzędowe. Materiałem do badań są żywe ryby i uśmiercone.
Wykonywane badania ryb:

  • sekcja
  • badania parazytologiczne – oznaczenie pasożytów wewnętrznych i zewnętrznych
  • badania bakteriologiczne wraz z oznaczeniem wrażliwości bakterii na chemioterapeutyki
  • badania wirusologiczne w kierunku IHN – zakaźna martwica układu krwiotwórczego, VHS – wirusowa posocznica krwotoczna ryb łososiowatych, IPN – zakaźna mrtwica trzustki ryb łososiowatych i SVC – wiosenna wiremia karpi (metoda ELISA i Real Time RT-PCR)
  • badania Mykologiczne

Kryteria dotyczące wielkości pobranych próbek:

Hodowle wielkotowarowe

  1. badania właścicielskie:
    ilość ryb w próbce zależy od wielkości i asortymentu wiekowego:
    wylęg z woreczkiem żółtkowym
    minimum 50 szt
    wylęg żerujący do 4 cm
    minimum 20 szt
    ryby od 4 – 6 cm
    minimum 20 szt.
    ryby powyżej 6 cm
    minimum 10 szt
    tarlaki
    minimum 3 szt.
    Dopuszcza się w wyjątkowych sytuacjach przyjęcie mniejszej ilości ryb, takiej, która pozwoli na
    przygotowanie próbki pulowanej wystarczającej do wykonania badania wirusologicznego.
  2. badania urzędowe:
    • od 30 do 150 szt. ryb – badanie monitoringowe
    • 10 szt. ryb – podejrzenie choroby

Hodowcy indywidualni i hodowcy ryb akwariowych - dopuszcza się taką ilość ryb w próbce, która pozwala na przygotowanie próbki pulowanej z wycinków wewnętrznych lub całych ryb o objętości 1cm3 mając na uwadze wielkość i asortyment wiekowy ryb.

Kryteria dotyczące transportu próbek ryb:

  1. Ryby żywe – po odłowieniu ze zbiornika wodnego natychmiast umieszcza się w worku foliowym napełnionym w ½ części wodą i w ½ części tlenem, lub w zbiorniku, pojemniku, kontenerze z wodą zapewniającym bezpieczeństwo i odpowiednią przestrzeń. Optymalna temperatura wody przy pobieraniu próbek ryb: VHS 14oC, IHN 14oC, SVC 18oC, IPN 14oC
    • czas transportu ryb żywych do 6 godz.
  2. Ryby uśmiercone – bezpośrednio po odłowieniu uśmierca się i umieszcza w odpowiednim izolowanym pojemniku (termo torba lub pojemnik styropianowy) z lodem lub z wkładami chłodzącymi.
    • czas transportu ryb uśmierconych do 12 godz.
    • temperatura transportu nie powinna przekraczać 10oC
  3. Każda próbka powinna być oddzielnie zapakowana i trwale oznakowana zgodnie z pismem przewodnim w celu ich właściwej identyfikacji.

Uwaga: Ryby nie mogą być zamrożone. Do badań wirusologicznych nie nadają się ryby, które usnęły w stawie oraz z objawami rozkładu gnilnego.
Zabrania się dostarczania próbek ryb w opakowaniach papierowych i w warunkach niehumanitarnych.

Badanie chemiczne wody

Wykonywane oznaczenia znaczenia wybranych parametrów fizyko-chemicznych środowiska wodnego:

  1. żelazo Fe2+,3+
  2. tlen O2
  3. pH
  4. miedź Cu2+
  5. wapń Ca2+
  6. amoniak NH4+-
  7. chlor Cl2
  8. fosforany PO43-
  9. azotany NO3-
  10. azotyny NO2
  11. siarkowodór H2S
  12. twardość ogólna
  13. twardość węglanowa
  14. zasadowość w pH
  15. dwutlenek wegla CO2

Kryteria dotyczące wielkości pobranych próbek:

Do wykonania powyższych oznaczeń niezbędne jest minimum 500 ml wody. Wodę należy dostarczyć w szklanym lub plastikowym słoju lub butelce całkowicie wypełnionym wodą (naczynie wypełnione wodą do menisku wypukłego) i szczelnie zamkniętym.

Kryteria dotyczące transportu próbek:

Czas transportu maksymalnie 24 godz. od chwili pobrania. Jeżeli możliwości techniczne nie pozwolą to przechowywać w temperaturze chłodziarki 2-4 °C
Każda próbka powinna być oddzielnie zapakowana i trwale oznakowana zgodnie z pismem przewodnim w celu ich właściwej identyfikacji.

Badania parazytologiczne i mykologiczne

Badania parazytologiczne wykonuje się w celu stwierdzenia obecności pasożytów wewnętrznych i zewnętrznych w badanym materiale i określenia ich przynależności gatunkowej lub rodzajowej.

Badania mykologiczne wykonuje się w celu stwierdzenia obecności grzybów chorobotwórczych w badanym materiale i określenia ich przynależności gatunkowej lub rodzajowej oraz oznaczenia wrażliwości na chemioterapeutyk wyrażony strefą zahamowania wzrostu.

Kryteria dotyczące wielkości pobranych próbek parazytologicznych:

  1. Próbka kału do badań koproskopowych w kierunku pasożytów wewnętrznych, metodą flotacji i dekantacji
    - wielkość pobranej próbki od 3 - 10gramów:
    1. dla kału końskiego, bydlęcego i świńskiego - wielkość małego jaja kurzego,
    2. dla kału owczego - wielkość orzecha włoskiego i zawierać 5-6 grudek,
    3. dla kału zwierząt futerkowych i innych - wielkość orzecha włoskiego.
  2. Próbka moczu od zwierzęcia podejrzewanego o pasożyty układu moczowego, o objętości około 15 ml.
  3. Próbka śluzu, wymaz z tchawicy i nosa w kierunku pasożytów płuc i górnych dróg oddechowych, zawiesić w roztworze fizjologicznym w probówkach.
  4. Próbka krwi w probówkach ok. 1 ml z dodatkiem antykoagulantu lub 4-5 prawidłowo wykonanych rozmazów krwi od jednego zwierzęcia.
  5. Próbka materiału do pośmiertnego badania zwierząt na obecność pasożytów:
    1. małe zwierzęta - dostarczyć do sekcji parazytologicznej w stanie nienaruszonym;
    2. od dużych i średnich zwierząt - wycinki 10x10 cm mięśni i narządów wewn. chorobowo zmienionych.
  6. Próbka dojrzałych pasożytów lub ich postacie larwalne do badań taksonomicznych w postaci świeżej lub w postaci utrwalonej w płynach konserwujących.
  7. Próbka zeskrobin skórnych, fragmentów skóry i jej wytworów w kierunku pasożytów zewnętrznych powinna pokrywać ok. 2 cm2 powierzchni dna pojemnika.
  8. Próbka czerwiu trutowego lub pszczelego, plastry posiadające minimum 100 zasklepionych komórek.
  9. Próbka 200 – 300 pszczół z ula pobrana z ostatnich trzech plastrów z czerwiem niezasklepionym.
  10. Próbka całego osypu pszczelego pobrana z dna ula (dennicy).

Kryteria dotyczące wielkości pobranych próbek mykologicznych:

  1. Próbka zeskrobin skórnych i wymazy ze skóry i jej wytworów pobrane z miejsc chorobowo zmienionych na pograniczu skóry chorej i zdrowej (materiał powinien pokrywać ok. 2 cm2 powierzchni dna pojemnika).
  2. Próbka mleka - wydzieliny gruczołu mlekowego pobrane do jałowych pojemników w ilości ok. 10 ml.
  3. Próbka - wymaz i wycinki z narządów w kierunku grzybic narządowych.
    1. małe zwierzęta przesyła się w całości.
    2. od zwierząt średnich i dużych pobiera się wycinki zmienionych narządów.
  4. Próbka kilku przerośniętych grzybnią pszczół lub fragment zmienionego plastra.

Kryteria dotyczące transportu próbek do badań parazytologicznych i mykologicznych:

  1. Próbki kału, zeskrobin skórnych, skóry i jej wytworów należy umieszczać osobno w opakowaniach jednorazowego użytku (pojemniki i torebki polietylenowe, słoje szklane). Próbki kału powinny zostać przesłane do laboratorium w dniu pobrania, możliwie jak najszybciej, aby nie dopuścić do rozwoju form pasożytniczych, w razie konieczności należy je przechowywać w lodówce w temp. 4 -8 °C.
  2. Próbki moczu, śluzu, krwi pobrane do jałowych pojemników, dostarczyć do badania w ciągu 24 godzin.
  3. Próbki wydzieliny gruczołu mlekowego pobrane do jałowych pojemników wysłać do pracowni tego samego dnia, temperatura transportu nie powinna przekraczać 10°C.
  4. Próbki czerwiu i pszczół należy przechowywać i transportować w papierowym opakowaniu, niesprzyjającym rozwojowi pleśni, nalepiej w temperaturze poniżej 0°C.
  5. Zwłoki zwierząt ze względu na możliwość zakażenia ludzi, muszą być właściwie opakowane - całe zwierzęta w workach foliowych, a narządy wewnętrzne w słoikach lub workach foliowych.

Informacje dotyczące wszystkich próbek

Dokumentacja dotycząca próbki:

Do każdej próbki powinno być dołączone pismo przewodnie (zlecenie na wykonanie badania jest dostępne w Punkcie Przyjęcia Próbek lub do pobrania z naszej strony internetowej) wskazujące między innymi:

  • właściciela zwierzęcia
  • zleceniodawcę, jeśli jest inny niż właściciel
  • płatnika za badanie, jeśli jest inny niż właściciel
  • adres, na który wysłać sprawozdanie z badań
  • kierunki (choroby), w jakich ma być wykonane badanie
  • identyfikacja zwierzęcia, rodziny pszczelej, od których pobrano próbkę
  • datę pobrania próbki
  • inne informacje podane na zlecenie

Sprawozdania z badań

Czas wykonania badania w zależności od zleconego rodzaju i kierunku od 1 do 21 (badanie wirusologiczne ryb) dni
Sprawozdania z badań są wysyłane w jednym egzemplarzu zgodnie z dyspozycją zawartą w piśmie przewodnim / zleceniu. Każdy dodatkowy egzemplarz sprawozdania podlega opłacie zgodnie z cennikiem.
Wysyłka sprawozdania z badań e-mailem, faksem możliwa jest wyłącznie po wcześniejszym opłaceniu badań.

W przypadku wszelkich pytań prosimy o kontakt z Pracownią Chorób Ryb i Badań MykologicznoParazytologicznych ZHW w Bydgoszczy
tel. 52/339-82-16
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Wersja PDF(do wydrukowania)

Kryteria przyjęcia próbek do Pracowni Diagnostyki Chorób Zakaźnych

Postępowanie w Punkcie Przyjęć Próbek (PPP)

  1. Sprawdzić stan opakowań: - opakowanie nie może być uszkodzone, powinno być odporne na uszkodzenia mechaniczne, szczelnie zamknięte, oznakowane.
    1. Próbki do badań w kierunku ASFV powinny być umieszczone w pojemnikach wyraźnie oznakowanych w celu odpowiedniej identyfikacji zwierząt, od których zostały pozyskane próbki. Próbki do badań dostarczane są w sterylnych pojemnikach podstawowych najlepiej plastikowych zamykanych szczelnie nakrętką oraz sterylnych probówkach bez antykoagulantu, jeśli chcemy uzyskać surowicę do badań serologicznych; lub z EDTA/heparyną, jeśli chcemy uzyskać pełną krew do badań molekularnych.
    2. Próbki do badań w kierunku wirusa grypy ptaków typu A powinny być umieszczone w sterylnych pojemnikach podstawowych najlepiej plastikowych zamykanych szczelnie nakrętką.
      • Wszystkie szczelnie zamknięte pojemniki podstawowe zawierające próbki do badań powinny być umieszczone w drugim szczelnie zamkniętym i zaklejonym, wodoodpornym, plastikowym lub metalowym kontenerze odpornym na uszkodzenia mechaniczne.
      • Wewnątrz kontenera powinien znajdować się materiał absorbujący w celu pochłaniania ewentualnych przecieków z pojemników lub probówek oraz wkłady chłodzące, w ilości wystarczającej do utrzymania wymaganej temperatury przez cały czas trwania transportu do laboratorium jeśli jest on dłuższy niż 12 godzin od momentu pobrania, w innym przypadku, próbki powinny być przesyłane w temperaturze 4-8°C w kontenerach z wkładami chłodzącymi. Dopuszcza się ewentualne zamrażanie narządów wewnętrznych w przypadku przewidywanego transportu powyżej 48 godzin.
      • Próbki powinny być oznaczone czytelnymi, indywidualnymi kodami, aby można było zidentyfikować od którego zwierzęcia, gospodarstwa lub obiektu pochodzą.
  2. Wszystkie próbki w Punkcie Przyjęć Próbek przyjmowane są warunkowo, gdyż ostateczna ocena ich przydatności do badań następuje w Pracowni.

Próbki.

  1. Próbki od świń i dzików
    Próbki krwi powinny być w probówkach do tego przeznaczonych, ustawione w pozycji pionowej w kartonach lub stelażach styropianowych.
    Opakowanie zewnętrzne powinno posiadać szczegółowe informacje dotyczące pobranych próbek. Sprawdzić czy ilość próbek jest zgodna z dokumentacją towarzyszącą.
    1. Krew do badań molekularnych.
      • objętość krwi w probówce od 2-3 ml z dodatkiem antykoagulantu, bez oznak zanieczyszczenia florą bakteryjną i grzybiczą.
    2. Krew do badań serologicznych
      • objętość krwi w probówce ok. 5 ml bez dodatku antykoagulantu, bez oznak zanieczyszczenia florą bakteryjną i grzybiczą.
    3. Kości, wycinki tkanek i narządów wewnętrznych
      • każda próbka pobranych narządów (ok. 2-3 cm2 tkanki) jak: śledziona, migdałki, nerki, węzły chłonne, tkanka płucna powinna być zapakowana oddzielnie do zamkniętych, sterylnych, wodoodpornych i odpornych na uszkodzenia mechaniczne pojemników podstawowych oraz szczelnych woreczków plastikowych i czytelnie oznakowana. Sprawdzić czy ilość próbek jest zgodna z dokumentacją towarzyszącą.
      • każda kość powinna być zapakowana oddzielnie do zamkniętych pojemników plastikowych lub woreczków plastikowych i czytelnie oznakowana. Sprawdzić czy ilość próbek jest zgodna z dokumentacją towarzyszącą.

  2. Wymazy od ptaków z tchawicy/jamy ustno-gardłowej i kloaki powinny być umieszczone w specjalnym środku do transportu wirusów. W przypadku braku takiego podłoża wymazy mogą być umieszczone w pojemnikach i dostarczone do laboratorium w postaci suchej. Próbki narządów wewnętrznych i jelit powinny być umieszczone w osobnych pojemnikach. 
    1. Wymazy od ptaków z tchawicy/jamy ustno-gardłowej i kloaki
      • każdy pobrany wymaz powinien być zapakowany oddzielnie do zamkniętych pojemników plastikowych lub woreczków plastikowych i czytelnie oznakowany.
        Sprawdzić czy ilość próbek jest zgodna z dokumentacją towarzyszącą.
    2. Narządy wewnętrzne i jelita wraz z treścią lub kał pobrane od ptaków
      • próbki pobranych narządów jak: mózg, wątroba, śledziona, nerki, płuca, tchawica, powinny być zapakowane do zamkniętych, sterylnych, wodoodpornych i odpornych na uszkodzenia mechaniczne pojemników podstawowych oraz szczelnych woreczków plastikowych i czytelnie oznakowana,
      • próbki pobranych jelit wraz z treścią lub kał powinny być zapakowane oddzielnie do zanikniętych, sterylnych, wodoodpornych i odpornych na uszkodzenia mechaniczne pojemników podstawowych oraz szczelnych woreczków plastikowych i czytelnie oznakowana.

Należy sprawdzić czy ilość próbek jest zgodna z dokumentacją towarzyszącą.

Postępowanie w pracowni

  1. Sprawdzić czy:
    • w przypadku krwi wysokość słupka krwi w probówce wynosi minimum 1/2 wysokości probówki o pojemności 10 ml, do badań molekularnych w objętości minimum 2-3 ml z dodatkiem antykoagulantu, bez oznak zanieczyszczenia florą bakteryjną i grzybiczą.
    • w przypadku narządów wewnętrznych i jelit nie ma zaawansowanego rozkładu gnilnego.
    • w przypadku wymazów nie ma uszkodzeń i próbka jest w stanie nienaruszonym.
  2. Jeżeli wymienione kryteria są spełnione próbki należy ocenić jako prawidłowe i podjąć decyzję o rozpoczęciu badania.
  3. Jeżeli stan próbek jest nieprawidłowy nie podlegają one przyjęciu, co zostaje odnotowane w rejestrze próbek nie przyjętych do badań.
  4. W przypadku wątpliwości przy ocenie próbek powiadomić KP, który podejmie decyzję o postępowaniu z próbkami.
  5. Ocena próbek w pracowni jako prawidłowych oznacza zdjęcie warunku nadanego przy przyjęciu próbek w Punkcie Przyjęć Próbek.

 

Wersja PDF(do wydrukowania)

Kryteria przyjęcia próbek do badań w Pracowni Badania Środków Spożywczych

Informacje ogólne

  1. Do badań przyjmowane są próbki żywności oraz próbki środowiskowe z obszaru produkcji żywności (wymazy i wycinki z tusz, a także wymazy z powierzchni przy produkcji żywności).
  2. Próbki do badań należy dostarczyć w szczelnym, nieuszkodzonym opakowaniu, zabezpieczone przed wtórnym zanieczyszczeniem, oznaczone w sposób umożliwiający ich identyfikację.
  3. Próbki powinny posiadać cechy właściwe dla asortymentu, nie wykazujące cech zepsucia, zmian w wyglądzie zewnętrznym i/lub konsystencji i/lub zapachu dyskwalifikujących próbkę.
  4. Próbki mogą być opakowane w papier, folię, woreczki foliowe, woreczki strunowe, pojemniki plastikowe, szklane, opakowania fabryczne (jednostkowe) lub inne czyste opakowania w zależności od asortymentu.
  5. Próbki należy dostarczyć w czasie jak najkrótszym od ich pobrania, w zalecanych przez odpowiednie normy  
  6. Opis próbki w chwili dostarczenia do badań powinien zawierać co najmniej: datę produkcji i/lub datę pobrania i/lub datę przydatności, datę i godzinę pobrania (w przypadku np.: mleka surowego, próbek wycinków i wymazów).
  7. W przypadku próbek przechowalniczych opis powinien ponadto zawierać – termin rozpoczęcia badania i/lub długość okresu przechowywania w przypadku próbek przechowywanych w laboratorium, a także temperaturę, w której ma być przechowywana próbka. W odniesieniu do próbek przechowywanych u właściciela/zleceniodawcy informacja na temat warunków przechowywania (min.: temperatura przechowywania, czas przechowywania).

Informacje szczegółowe

  1. Temperatura i czas dostarczenia próbek:
    • produkty nietrwałe w temperaturze pokojowej: od 1ºC do 8ºC,
    • produkty mrożone i głęboko mrożone: poniżej – 15ºC, najlepiej poniżej – 18ºC,
    • produkty trwałe, na przykład konserwy sterylizowane: temperatura pokojowa (poniżej 40ºC),
    • mleko surowe: od 1ºC do 5ºC, próbki powinny być dostarczone do laboratorium w możliwie najkrótszym czasie od pobrania, jednak nie dłuższym niż 5 godzin,
    • próbki wymazów i wycinków z tusz zwierząt rzeźnych: od 1ºC do 8ºC; próbki powinny być dostarczone do laboratorium w możliwie najkrótszym czasie, jednak nie później niż w ciągu 22 godzin od pobrania
    • próbki wymazów z powierzchni środowiska produkcyjnego: od 1ºC do 8ºC, próbki dostarczyć w możliwie najkrótszym czasie, jednak nie później niż w ciągu 22 godzin od pobrania,
    • skórki z szyi tusz brojlerów - od 1ºC do 8ºC, próbki dostarczyć w możliwie najkrótszym czasie, jednak nie później niż w ciągu 22 godzin od pobrania, w przypadku pobierania skórek z szyi tylko w kierunku Campylobacter spp., próbki dostarczyć w możliwie najkrótszym czasie, jednak nie później niż w ciągu 46 godzin od pobrania
    • próbki do badań pozostałości substancji przeciwbakteryjnych w ramach realizacji Krajowego Planu Kontroli : temperatura od 1ºC do 8ºC dla produktów nietrwałych w temperaturze pokojowej, dopuszcza się również mrożenie próbek <0°C / ≤-18°C (z wyłączeniem próbek jaj). Podczas przyjmowania próbek do badań, próbki dostarczone w stanie uniemożliwiającym ocenę ich przydatności (np. zamrożone) będą przyjmowane z zastrzeżeniem, że gdy wynik oceny będzie negatywny, może mieć miejsce odstąpienie od badań.
      Próbki dostarczyć niezwłocznie, jednak nie później niż 7 dni od dnia pobrania z zachowaniem warunków transportu.
  2. Wielkość próbki dostarczanej do badań:

    Lp.

    Rodzaj próbki

    Wielkość próbki badanej

    1.

    Żywność:

    • mięso i produkty mięsne
    • ryby i produkty rybne (w tym owoce morza),
    • żywność mrożona,
    • wyroby garmażeryjne,
    • wyroby ciastkarskie,
    • przetwory owocowe,
    • przetwory warzywne,
    • wyroby cukiernicze,
    • przyprawy

    Nie mniej niż 200 g

    2.

    Skórki z szyjek tusz drobiowych

    1 próbkę zbiorczą stanowią – skóry szyjek z 3 tuszek drobiowych o łącznej masie min. 25 g

    5 x 26 g (do równoczesnego badania w kierunku Salmonella  i Campylobacter)

    5 x 10 g (badanie w kierunku Campylobacter)

    3.

    Mleko i produkty mleczne

    Nie mniej niż 200 g/ml, w przyp. Opakowań mniejszych za próbkę przyjmuje się kolejne opakowania o łącznej masie nie mniejszej niż 200 g/ml

    4.

    Mleko surowe

    Minimum 100 ml.

    W przypadku próbek mleka surowego zaleca się, aby pojemnik na próbkę był napełniony nie więcej niż w ¾ pojemności w celu uniknięcia wycieku próbki, a także by umożliwiał poprawne wymieszanie próbki  i wykonanie badania.

    5.

    Próbki z powierzchni produkcyjnej (wymazy)

    Pobrane z określonej powierzchni

    6.

    Próbki z tusz zwierząt rzeźnych (wycinki, wymazy)

    Pobrane z określonej powierzchni

    - metoda niszcząca: 4 wycinki o łącznej powierzchni 20 cm2 ,

    - metoda nieniszcząca: co najmniej 100 cm2 na każde miejsce pobrania (dla tusz małych przeżuwaczy – 50 cm2),

    - badanie w kierunku Salmonella: łączna powierzchnia wymazu musi obejmować co najmniej 400 cm2. Na rynek amerykański - 300 cm2


    Rodzaj i wielkość pobieranych próbek do badania substancji niedozwolonych objętych Krajowym Planem Kontroli

    Mięśnie

    500 g - bydło, świnie, owce, kozy, konie, drób, króliki.
    300 g - zwierzęta łowne, zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka,

    Wątroba

    200 g - ryby
    300 g - bydło, świnie, owce, kozy, koniowate, drób, ryby zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka

    Nerki

    200 g, - bydło, świnie, owce, kozy, koniowate, drób, zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka, króliki

    Jaja

    Jaja kurze - 12 szt.
    Jaja przepiórcze – 24 szt.

    Ryby

    1 ryba (1 kg) – jeśli waga ryby jest mniejsza należy pobrać więcej ryb z tej samej partii, aby wielkość próbki wyniosła 1 kg

    Mleko

    1000 ml - bydło,
    500 ml - kozy, owce

Wersja PDF(do wydrukowania)

Pracownia Przygotowania Pożywek i Szkła Laboratoryjnego

 

Kierownik Pracowni: mgr inż. Kamilla Piątkiewicz

Asystent: mgr inż. Justyna Smolińska

56 655 30 26 wew. 538 / 540

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

  • przygotowanie pożywek, odczynników oraz płynów dla wszystkich Pracowni ZHW OT Toruń;
  • przygotowanie i sterylizacja szkła oraz drobnego sprzętu laboratoryjnego dla Pracowni ZHW zlokalizowanych w Toruniu;
  • sterylizacja pozostałości po badaniach.

Kryteria przyjęcia próbek do pracowni PCR

  • Do badań w kierunku KHV przyjmowane są ryby z gatunku karp i koi karp.

  • Do badań w kierunku Salmonella przyjmowane są próbki żywności oraz próbki środowiskowe z obszaru produkcji żywności (w tym wymazy z tusz, skórki z szyi tuszek drobiowych).

  • Do badań w kierunku Listeria monocytogenes przyjmowane są próbki żywności oraz próbki środowiskowe z obszaru produkcji żywności.

  • Próbki do badań należy dostarczyć w szczelnym, nieuszkodzonym opakowaniu, zabezpieczone przed wtórnym zanieczyszczeniem, oznaczone w sposób umożliwiający ich identyfikację.

  • Próbki mogą być opakowane w papier, folię, woreczki foliowe, woreczki strunowe, pojemniki plastikowe, szklane, opakowania fabryczne (jednostkowe) lub inne czyste opakowania w zależności od asortymentu.

  • W dokumentacji towarzyszącej próbce powinna być podana data oraz godzina pobrania próbek (w przypadku próbek pobranych dzień przed dostarczeniem do laboratorium) oraz powierzchnia, z której została pobrana próbka.

  • Liczba i wielkość próbek musi być zgodna z deklaracją klienta na zleceniu, stanem faktycznym próbek oraz jeśli to konieczne z odpowiednią normą przedmiotową lub właściwym aktem prawnym.

L.p. Rodzaj próbki Wielkość próbki badanej
1. Mięso i produkty mięsne,
Mleko i produkty mleczne,
Ryby i przetwory rybne,
Nie mniej niż 200 g / ml; w przypadku opakowań mniejszych za próbkę przyjmuje się kolejne opakowania o łącznej masie nie mniejszej niż 200 g/ml
2. Skórki z szyjek tusz drobiowych 5 x po ok. 25g
3. Próbki środowiskowe z obszarów produkcji żywności i obrotu żywnością Pobrane z określonej powierzchni.
4. Próbki z tusz zwierząt rzeźnych (wymazy) badanie w kierunku Salmonella: łączna powierzchnia wymazu musi obejmować co najmniej 400 cm2
5. Badanie w kierunku KHV 30 sztuk ryb w przypadku braku objawów choroby lub 10 sztuk ryb z objawami klinicznymi wskazującymi na zakażenie herpeswirusem koi.

 

Temperatura transportu

Rodzaj próbki Wymaganie
produkty trwałe temperatura pokojowa (< 40°C)
produkty mrożone i głęboko mrożone < -15°C, najlepiej < -18°C
produkty nietrwałe w temperaturze pokojowej od +1°C do +8°C
mleko niesterylizowane i płynne przetwory mleczne od +1°C do +5°C
półstałe i stałe przetwory mleczne za wyjątkiem masła i sera od +1°C do +5°C
masło i produkty pochodne od +1°C do +5°C
ser świeży, topiony, inne sery od +1°C do +5°C
mleko w proszku i przetwory mleczne w proszku temperatura otoczenia, max. 30°C
próbki z tusz zwierząt rzeźnych (wymazy) Od +1°C do +8°C
ryby żywe (karp i koi karp ) do badania KHV od +16°C do +25°C
ryby (karp i koi karp) uśmiercone do badania KHV od +4°C do +10°C

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wersja PDF(do wydrukowania)

Kryteria przyjęcia próbek w pracowni T/CHZ

Lp.

Kierunek badania

Materiał

Próbka / Ilość

Warunki

1.           

Próbki od ptaków do badania w kierunku pałeczek z rodzaju Salmonella

wymazy podeszwowe

min. 2 pary okładzin, można połączyć je w 1 próbkę - nie mniej niż 25g

Wszystkie próbki powinny być świeżo pobrane lub przechowywane w warunkach chłodniczych, najlepiej od zwierząt nie leczonych lub min. 7 dni po antybiotykoterapii.

Wszystkie próbki powinny być jednoznacznie, starannie oznaczone i dostarczone w nieuszkodzonym, jałowym opakowaniu.

2.           

kał

60g świeżego kału pobranego z każdego obiektu / kurnika

3.           

wymazy powierzchniowe z ZWD

pobrane z wnętrza każdego inkubatora, klujnika, podłogi, ścian i innych pomieszczeń ZWD; puch z klujników

4.           

wymazy powierzchniowe pobierane z jednego obiektu / kurnika

  • 4 wymazy powierzchniowe z powierzchni podłogi - 1 próbka zbiorcza
  • 4 wymazy powierzchniowe z kątów narożnych - 1 próbka zbiorcza
  • 3 wymazy powierzchniowe z urządzeń do karmienia - 1 próbka zbiorcza
  • 2 wymazy powierzchniowe z systemu wentylacyjnego - 1 próbka zbiorcza

5.           

wymazy z kloaki

próbka zbiorcza = maksymalnie 30 wymazów

6.           

wyściółka z mekonium

próbka zbiorcza = wyściółka z 10 pojemników transportowych z każdej dostawy lub 10 wymazów powierzchniowych z pojemników (po 25g z pojemnika)

7.           

zamarłe zarodki

próbka zbiorcza = maksymalnie 50 szt. jaj z zamarłymi zarodkami

8.           

jaja świeże

próbka zbiorcza = 10 szt. jaj świeżych

9.           

ptaki

padłe lub dobite ptaki

10.        

puch

minimum 250mg puchu

11.        

Próbki od świń/ bydła do badania w kierunku pałeczek z rodzaju Salmonella

wymazy z odbytu

osobny wymaz od każdej sztuki pobrany do jałowej probówki

12.        

kał

osobna próbka pobrana od każdej sztuki

13.        

próbki narządów

 

14.        

Próbki do badań bakteriologicznych ogólnych i mykologicznych

narządy wewnętrzne lub ich wycinki, mocz, kał, mleko, krew, wydzielina gruczołu mlekowego, wymaz i zeskrobina ze skóry, wymaz z błon śluzowych

podłoża transportowe

15.         Próbki do badań parazytologicznych kał, zeskrobina ze skóry, wymaz z uszu, krew, wymazy z treści jelit, wola i jamy dzioba, narządy  
16.         Próbki do badań w kierunku mykoplazmozy krew 60 próbek Próbówki z krwią musza być nieuszkodzone, zamknięte, bez oznak hemolizy lub wycieku surowicy
17.         Próbki do badań w kierunku choroby Aujeszkyego krew minimalna ilość pobranej krwi to 1/2 wysokości probówko - strzykawki

Probówki z krwią muszą być ustawione w opakowaniu pionowo, zamknięte, nieuszkodzone, bez oznak hemolizy lub wycieku surowicy

 

Wersja PDF(do wydrukowania) 

Kryteria przyjęcia próbek do Pracowni Wirusologicznej

Badanie w kierunku wścieklizny

Materiał do badania:

  • całe zwłoki, w przypadku małych zwierząt,
  • głowa, w przypadku dużych zwierząt.

W przypadku dodatkowych badań w kierunku BSE dotyczących bydła – głowa zwierzęcia
z kolczykiem identyfikacyjnym.

Transport:

  • materiał w miarę możliwości świeży, dostarczony bezpośrednio do laboratorium po jego pobraniu,
  • materiał szczelnie zapakowany, zabezpieczony pod względem epizootycznym i oznakowany,
  • schładzanie materiału zaleca się jedynie w sytuacji transportu w wysokiej temperaturze i/lub na duże odległości,
  • zamrażanie materiału dopuszcza się jedynie w przypadku niemożności dostarczenia materiału bezpośrednio po pobraniu.

Do próby należy dołączyć pismo przewodnie

Badanie monitoringowe wścieklizny:

Materiał do badania od lisów wolno żyjących:

  • surowice/płyny z jam ciała – klarowne, dopuszcza się hemolizę nieznacznego stopnia,
  • próbki kości – prawa lub lewa gałąź żuchwy od spojenia żuchwowego do stawu lub kość ramienna lub piszczelowa.

Transport:

  • materiał szczelnie zapakowany, zabezpieczony pod względem epizootycznym i oznakowany,
  • materiał transportowany w miarę możliwości w warunkach chłodni.

Do próby należy dołączyć listę zawierającą zestawienie próbek surowic/płynów z jam ciała i próbek kości (np. nr próbki, data odstrzału lisa, wiek/płeć, powiat, gmina, miejscowość).

Badanie w kierunku choroby mętwikowej bydła

Materiał do badania:

  • wypłuczyny z worka napletkowego buhaja lub popłuczyny z pochwy samicy.

Transport:

  • buteleczki szklane, szczelnie zamknięte, z podłożem transportowym, na które pobrano próbkę (podłoże transportowe wcześniej odebrane z Pracowni Pożywek ZHW w Bydgoszczy). Próbki należy dostarczyć w jak najkrótszym czasie od pobrania, wskazany kontakt z pracownią (tel. 52 339 82 19) w celu ustalenia terminu dostarczenia/badania.

Do próby należy dołączyć listę zawierającą numery ewentualnie nazwy badanych zwierząt.

Badanie koncentracji, morfologii, spermiogram

Materiał do badania:

  • nasienie od wszystkich gatunków zwierząt

Transport:

  • szczelnie zamknięte probówki z nasieniem opisane z numerem z listy badanych zwierząt. Próbki należy dostarczyć w jak najkrótszym czasie od pobrania.

Do próby należy dołączyć listę badanych zwierząt zawierającą numery np. kolczyka.

Badania anatomopatologiczne (sekcyjne):

Materiał do badań:

  • zwłoki wszystkich gatunków zwierząt (przyjmowane 7 dni w tygodniu, 24 godziny na dobę).

Transport:

  • Materiał dostarczony możliwie w jak w najkrótszym czasie po śmierci zwierzęcia,
  • materiał szczelnie zapakowany, zabezpieczony pod względem epizootycznym i oznakowany,
  • dopuszcza się w szczególnych przypadkach zamrożenie materiału.

Do próby należy dołączyć informacje dotyczące objawów choroby i okoliczności śmierci zwierzęcia. Wskazany kontakt z pracownią (tel. 52 339 82 19) w celu uzupełnienia wywiadu.

Wersja PDF(do wydrukowania)

Informacje dla klientów dostarczających próbki do Pracowni Serologicznej

Zleceniodawca / właściciel odpowiada za prawidłowe pobranie próbki oraz warunki jej dostarczenia. Próbka niespełniająca poniższych wymagań może nie być przyjęta do badań.

  1. Informacje ogólne
    1. Materiałem do badań serologicznych wykonywanych w naszej pracowni jest surowica krwi. W każdym przypadku próbki krwi powinny być pobierane jałowo, a używany sprzęt powinien być sterylny.
      Krew do tych badań pobiera się „na skrzep" (tzn. probówka bez antykoagulantów, można używać probówek do separacji surowicy z granulatem i wykrzepiaczem). Po pobraniu krwi przez lekarza weterynarii probówki należy odstawić na kilka godzin (minimum 2-3) w temperaturze pokojowej (+18 do +25°C) w celu uformowania się skrzepu.
      W razie trudności w dostarczeniu próbek krwi do laboratorium w dniu ich pobrania, można po uformowaniu się skrzepu i wydzieleniu surowicy w temperaturze pokojowej, przechować je do dnia następnego w temperaturze lodówki 2-8°C. Niedopuszczalne jest zamrażanie pobranej krwi.
    2. W czasie transportu do laboratorium próbki krwi chronić przed przemarznięciem lub nadmiernym przegrzaniem, gdyż powoduje to hemolizę lub przerośnięcie próbek. Surowice otrzymane z próbek krwi silnie zhemolizowanych lub zanieczyszczonych florą bakteryjną nie nadają się do badań. Próbki o mętnym zabarwieniu surowicy spowodowanym wzrostem zawartości lipoprotein również nie nadają się do badań.
      Jeżeli możliwości techniczne na to pozwalają, do badań można dostarczyć surowicę krwi, w jałowych probówkach ze szczelnym korkiem lub probówkach typu eppendorf.
      Probówki z igłami (tubostrzykawki) nie nadają się do przesyłania krwi pocztą ze względu na prawdopodobieństwo wycieku !!!
    3. Próbki należy oznakować zgodnie z pismem przewodnim, w celu ich właściwej identyfikacji, starannie zapakować (zabezpieczenie przed wyciekiem) i przekazać do laboratorium w możliwie najkrótszym czasie. W przypadku wysyłki próbki pocztą I kurierem prosimy o upewnienie się, że próbka dotrze do laboratorium najpóźniej następnego dnia roboczego.

  2. Dokumentacja dołączona do próbek
    Przekazywanym próbkom powinno towarzyszyć pismo przewodnie (zlecenie na wykonanie badań — do pobrania z naszej strony internetowej) wskazujące m.in.:
    • właściciela zwierząt wraz z kontaktowym numerem telefonu,
    • zleceniodawcę (jeśli jest inny niż właściciel),
    • płatnika za badania (jeśli jest inny niż właściciel),
    • adres wysyłki sprawozdania z badań,
    • kierunki (choroby) w jakich ma być wykonane badanie,
    • identyfikacja zwierząt, od których pobrano krew do badań (np. konie — dane podstawowe jak nr paszportu, nazwa, płeć, maść, wiek itp., bydło — nr kolczyka, płeć itp.)
    • data pobrania próbki,
    • oraz inne informacje podane w zleceniu.
    Klienci dostarczający próbki pocztą/kurierem: w polu „uwagi" prosimy wpisać sposób zapłaty za badanie (przelewem na konto lub płatność za pobraniem)

  3. Badania
    1. Badania koni — nosacizna, zaraza stadnicza koni, niedokrwistość zakaźna koni (NZK) — w trzech kierunkach badania wystarczy jedna probówka krwi 7-10 ml lub ok. 2 ml surowicy. 
      Badania okresowe ogierów, wyrabianie paszportów dla koni — celem badania jest wykorzystanie wyniku w obszarze regulowanym prawnie.
    2. Inne badania— bruceloza, enzootyczna białaczka bydła (EBB), zakaźne zapalenia nosa i tchawicy oraz otręt bydła (IBR/IPV), wirusowa biegunka bydła i choroba błon śluzowych (BVD-MD) - wystarczy jedna probówka krwi 7-10 ml lub minimum 2 ml surowicy. 
      Szczegółowych informacji co do wyboru rodzajów badań, zastosowanych testów w zależności od celów badania i potrzeb udzieli lekarz weterynarii opiekujący się zwierzętami i pobierający próbki, który może zlecić odpowiednie badania.
  4. Sprawozdania z badań
    Sprawozdania z badań wysyłane są w jednym egzemplarzu, zazwyczaj do płatnika będącego równocześnie zleceniodawcą i właścicielem lub zgodnie z dyspozycją zawartą w piśmie przewodnim / zleceniu (np. zleceniodawca i właściciel to różne osoby). Dodatkowe egzemplarze sprawozdań mogą być wystawione i wysłane zgodnie z Państwa wyraźną dyspozycją tylko w przypadku wcześniejszego opłacenia badania i dodatkowych egzemplarzy. Każdy dodatkowy egzemplarz sprawozdania podlega opłacie zgodnie z cennikiem.
    Wysyłka sprawozdań z badań e-mailem, faksem możliwa jest wyłącznie po wcześniejszym opłaceniu badań lub dla klientów, którzy zawarli umowę na wykonywanie badań w ZHW w Bydgoszczy.


W razie wszelkich pytań prosimy o kontakt z Pracownią Serologiczną ZHW w Bydgoszczy tel. 52/339-82-06, 52/339-82-07, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Wersja PDF(do wydrukowania)

 

 

Kryteria przyjęcia próbek do badania w kierunku wykrywania obecności materiału genetycznego Borrelia burgdorferii, Anaplasma, Ehrlichia, TBEV (kleszczowe zapalenie mózgu), Babesia


Do badania przyjmowany jest kleszcz lub krew.

Sposób dostarczenia próbki kleszcza:

Kleszcz powinien być w całości, nie musi być żywy: (nadmierna fragmentacja tzn. dostarczenie samych odnóży lub wyłącznie części odwłoka ma wpływ na wynik końcowy badania i nie wykrycie materiału genetycznego bakterii).

  • kleszcza najlepiej umieścić w zwilżonym płatku kosmetycznym/chusteczce następnie włożyć do czystego pojemnika szklanego/ pojemnika plastikowego/woreczka foliowego /pudełka i szczelnie zamknąć;
  • każdy kleszcz / próbka krwi powinien znajdować się w oddzielnym pojemniku, podpisanym datą pobrania próby, imieniem i nazwiskiem zleceniodawcy,
  • materiał najlepiej dostarczyć w możliwie najszybszym czasie od momentu pobrania;
  • materiał do badania można dostarczyć osobiście, wysłać kurierem lub pocztą.
  • do czasu przekazania kleszcza do badania pojemnik wraz z pasożytem najlepiej przechowywać w temperaturze lodówkowej +2°C do + 8°C lub w zamrożeniu -20°C jeżeli musimy przetrzymać kleszcza powyżej trzech dni.

 

Sposób dostarczenia próbki krwi:

  • próbka krwi powinna być transportowana do laboratorium w jałowej, szczelnie zamkniętej probówce z EDTA 0,5 ml w temperaturze otoczenia, w czasie nie dłuższym niż 2 godziny od pobrania lub w ciągu 24 godzin przy przechowywaniu i transportowaniu próbki w temperaturze 5°C ( ± 3°C ).

 

 Wersja PDF(do wydrukowania)

Pracownia Przygotowania Pożywek I Szkła Laboratoryjnego / Dział Badań Molekularnych ZHW Bydgoszcz

Kierownik Pracowni: mgr Joanna Przybysz
tel.: 52 339 82 14
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Asystent: mgr inż. Lucyna Głębocka
tel.: 52 339 82 15

Zadania pracowni:

  • przygotowywanie pożywek, rozcieńczalników, buforów i innych odczynników do badań laboratoryjnych dla Pracowni ZHW w Bydgoszczy celem, stworzenia tym pracowniom warunków do uzyskiwania wiarygodnych, rzetelnych i użytecznych wyników badań;
  • mikrobiologiczna kontrola jakości przygotowywanych pożywek, sprawdzenie cech jakościowych z użyciem odpowiednich szczepów testowych;
  • mycie, sterylizacja, pakowanie szkła laboratoryjnego i sprzętu wielokrotnego użytku;
  • utylizacja przez sterylizację w parze wodnej pozostałości po badaniach, sprzętu laboratoryjnego, materiału zakaźnego;
  • badanie techniką real-time PCR:
    • wykrywanie materiału genetycznego bakterii z grupy Borrelia burgdorferii
    • wykrywanie obecności materiału genetycznego bakterii z rodzaju Anaplasma
    • wykrywanie obecności materiału genetycznego bakterii z rodzaju Ehrlichia
    • wykrywanie obecności materiału genetycznego wirusa TBEV (kleszczowe zapalenie mózgu)
    • wykrywanie obecności materiału genetycznego pierwotniaków z rodzaju Babesia (B.canis, B.gibsoni, B. divergens)

 

Wzór zlecenia

Kryteria przyjęcia próbek 

Kryteria przyjęcia próbek do Pracowni Mikrobiologicznego Badania Pasz

Do badań przyjmowane są próbki pasz i wody:

  • oznakowane przez zlecającego zgodnie z jego zleceniem,
  • ilość opakowań jednostkowych zgodna ze zleceniem,


Opakowanie próbek przyjmowanych do badań:

  • próbki do badań należy dostarczyć w opakowaniu szczelnym, czystym, suchym, bezwonnym, zabezpieczającym przed zmianą właściwości,


Wielkość próbki przyjmowanej do badań:

  • minimalna wielkość próbki do badań mikrobiologicznych - około 500 g lub 100 ml lub całe opakowanie jednostkowe, jednak nie mniejsze niż 100 g lub 100 ml,
  • 200 ml – woda do pojenia zwierząt – badanie w kierunku wykrywania pozostałości substancji przeciwbakteryjnych 5-płytkową metodą dyfuzji,


Przechowywanie próbek do rozpoczęcia badań:

  • próbki pasz ze składników o małej stabilności – w temperaturze 0-8°C,
  • próbki pasz ze składników stabilnych – temperatura otoczenia w pomieszczeniach suchych i zaciemnionych,
  • próbki wody do pojenia zwierząt – temperatura 0-8°C do 30h od pobrania lub w stanie zamrożenia - badanie w kierunku wykrywania pozostałości substancji przeciwbakteryjnych 5-płytkową metodą dyfuzji,


Dokumentacja towarzysząca próbce:

  • próbkom powinno towarzyszyć zlecenie wypełnione przez zleceniodawcę.

 

Wersja PDF(do wydrukowania)

Kryteria przyjęcia próbek do Pracowni Bakteriologii Ogólnej

  • Próbki do badań powinny być dostarczone w jałowych szczelnie zamkniętych opakowaniach i starannie oznakowane.
  • Pobrane próbki należy dostarczyć do laboratorium niezwłocznie. Jeżeli próbek nie można wysłać do laboratorium w ciągu 24 godzin od pobrania, przechowuje się je w chłodziarce.
  • Podczas transportu należy chronić próbki przed temperaturą przekraczającą 25°C oraz działaniem promieni słonecznych.
  • Próbki nie mogą być dostarczone w stanie zamrożonym.
  • Do próbek należy dołączyć prawidłowo wypełnione zlecenie i/lub dokumentację dodatkową.

Próbki do badań laboratoryjnych w kierunku Salmonella poza Krajowym Programem Zwalczania Salmonella:

  1. Próbka kału:
    • z każdego obiektu/kurnika powinna być pobrana osobna próbka kału o masie minimum 60 g
  2. Wymazy podeszwowe ze ściółki:
    • próbka zbiorcza (2 wymazy podeszwowe)
  3. Wymazy powierzchniowe z zakładów wylęgu drobiu (ZWD) na czystość powierzchni:
    Zgodnie z : Instrukcja Nr 51 z 01.04.1980 r. (Nr WETz.X.4401-. 20/80). Min. Roln.-Dep. Wet. dot. bakteriologicznego badania czystości zakładów wylęgowych oraz
    Dz.U. 2013 poz. 1301, Dz.U. 2014 poz. 1332, z późn. zm. - Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 27 września 2013 r. w sprawie wprowadzenia szczegółowych wymagań weterynaryjnych mających zastosowanie do drobiu i jaj wylęgowych.
    • badanie w kierunku ogólnej liczby bakterii,
    • badanie w kierunku obecności Salmonella
  4. Wymazy powierzchniowe pobierane z jednego obiektu/kurnika:
    • 4 wymazy powierzchniowe z podłoża
    • 4 wymazy powierzchniowe z kątów narożnych
    • 3 wymazy z urządzeń do karmienia
    • 2 wymazy z systemu wentylacyjnego
    • 2 wymazy z magazynu jaj
  5. Wymazy z kloaki/wymazy z odbytu świni i bydła:
    • od każdej sztuki osobny wymaz pobrany do jałowej probówki
    • przypadku wymazów z kolaki z jednego stada można utworzyć próbkę zbiorczą składającą się maksymalnie z 30 wymazów
  6. Próbki od piskląt jednodniowych (wstaw piskląt)
    • wyściółka wraz z mekonium z 10 pojemników transportowych z każdej dostawy (po 25 g z pojemnika) lub
    • wymazy powierzchniowe z dna 10 pojemników transportowych (w przypadku pojemników bez wyściółki) lub
    • pisklęta padłe (w tym również w czasie transportu) nie więcej niż 20 szt.
  7. Zamarłe zarodki:
    • próbka zbiorcza stanowi maksymalnie 10 szt. jaj z zamarłymi zarodkami, nieuszkodzonymi, dostarczonymi na wytłaczankach, starannie opakowanych,
  8. Jaja świeże:
    • 10 szt. jaj świeżych nieuszkodzonych, dostarczonych na wytłaczankach, starannie opakowanych

Próbki w kierunku pałeczek Salmonella Gallinarum (biowar Gallinarum i Pullorum)

  1. W zakładzie utrzymującym drób należy pobrać następujące próbki:
    1. tkanki pobrane po śmierci zwierzęcia, w szczególności z wątroby, jelita, jajnika, jajowodu oraz połączenia krętniczo-kątniczego;
    2. próbki środowiskowe;
    3. wymazy z kloaki żywych ptaków, w szczególności tych, które wydają się być chore lub tych, które wskazano jako wysoce seropozytywne (liczba ptaków od których należy pobrać próbki/liczba próbek środowiskowych – 60)
  2. W wylęgarni należy pobrać następujące próbki:
    1. pisklęta, które się nie wykluły (tj. zarodki zamarłe w skorupce);
    2. kurczęta drugiej kategorii (10 kurcząt drugiej kategorii i 10 kurcząt zamarłych w skorupce z każdego stada pochodzenia obecnego w inkubatorze w dniu pozyskiwania próbek albo 20 kurcząt drugiej kategorii z każdego stada pochodzenia obecnego w klujniku w dniu pozyskiwania próbek);
    3. smółka kurcząt (jedną próbkę zbiorcza puchu i smółki od piskląt z każdego inkubatora);
    4. puch lub pył z wylęgarni oraz ze ścian wylęgarni.

Próbki do badań bakteriologicznych

Padłe ptaki, ssaki, wycinki narządów wewnętrznych, zeskrobiny, wymazy (skóra, uszy, pochwa, nos itp.), kał, kałomocz gołębi, mocz, mleko i inne

Materiał do badań bakteriologicznych powinien być dostarczony do laboratorium:

  • w jak najkrótszym czasie od pobrania, najlepiej w warunkach chłodniczych,
  • w starannie oznakowanym, szczelnie zamkniętym jałowym opakowaniu (np. wymazówka, probówka, strzykawka, płytka Petriego, jałowy woreczek do próbek);

Materiał do badań bakteriologicznych powinien być pobrany w sposób uniemożliwiający zanieczyszczenie mikroflorą postronną.
Próbki powinny być pobrane od zwierząt nieleczonych lub po upływie karencji leku.
Do próbek należy dołączyć prawidłowo wypełnione zlecenie i/lub dodatkową dokumentację.

Nasienie(świeże lub mrożone)

Zgodnie z : Instrukcją nr 49 z 09.12.78 r. Min. Roln.-Dep. Wet. dot. mikrobiologicznego bad.
nasienia buhajów

  1. Nasienie świeże
    • próbki w starannie oznakowanych, szczelnie zamkniętych jałowych opakowaniach, opisane i transportowane w warunkach chłodniczych, w jak najkrótszym czasie od pobrania;
  2. Nasienie mrożone
    • próbki w starannie oznakowanych, szczelnie zamkniętych, jałowych opakowaniach, opisane i zdeponowane w kontenerze z ciekłym azotem;

BRUCELOZA

Zgodnie z: Instrukcją nr 46/2003 Gł. Lek. Wet. z dn. 25.08.2003r. Nr GIW z VII.420/lab-23/2003

Materiał do badań powinien być dobrze zapakowany w szczelnie zamknięte pojemniki, każda próbka powinna znajdować się w oddzielnym pojemniku. Pobrany materiał powinien być dostarczony w jak najkrótszym czasie (24 h ) w stanie schłodzenia 2-4 °C.
Jeśli natychmiastowe dostarczenie poronionego płodu nie jest możliwe, należy pobrać do jałowych pojemników wycinki następujących tkanek: wątroba, śledziona, płuca oraz zawartość żołądka płodu. Następnie pobrane próbki należy przechowywać w temperaturze poniżej - 20°C i w takim stanie dostarczyć do ZHW.

Próbki do badań w kierunku zgnilca amerykańskiego (Paenibacillus larvae)

Plastry lub ich wycinki

  • próbka o powierzchni około 20 cm2 (zawierająca możliwie jak najwięcej komórek z chorym czerwiem – w miarę możliwości bez miodu)
  • każda próbka powinna być oddzielnie zawinięta w papier i oznakowana
  • następnie próbki należy umieścić w kartonowym pudełku zabezpieczającym próbki przed zgnieceniem
  • do pakowania NIE NALEŻY używać materiałów utrudniających przepływ powietrza, które sprzyjają rozwojowi pleśni tj. torby plastikowe, folia aluminiowa, opakowania metalowe i szklane
  • przechowywanie i transport – temperatura poniżej 0°C


Próbki miodu/ zapasów pokarmu

  • próbka około 50g miodu (40 ml)
  • miejscem rekomendowanym do pobrania próbek miodu z pnia pszczelego są plastry z czerwiem
  • próbki należy pobrać jednorazowymi łyżeczkami lub szpatułkami do czystych, plastikowych pojemników, zamykanych szczelnym przykryciem
  • przechowywanie i transport – temperatura pokojowa lub warunki chłodnicze


Próbki pszczół

  • próbka około 100 pszczół
  • pobiera się poprzez strząsanie lub zmiatanie owadów (najlepiej z plastrów z czerwiem)
  • próbki powinny być zapakowane do papierowych kopert lub pojemników
  • przechowywanie i transport – zamrożone lub umieszczone w 70% roztworze etanolu

Próbki do badań w kierunku zgnilca europejskiego (Melissococcus plutonius)

Plastry lub ich wycinki

  • próbka o powierzchni około 20 cm2 (zawierająca możliwie jak najwięcej komórek z chorym czerwiem)
  • każda próbka powinna być oddzielnie zawinięta w papier i oznakowana
  • następnie próbki należy umieścić w kartonowym pudełku zabezpieczającym próbki przed zgnieceniem
  • do pakowania NIE NALEŻY używać materiałów utrudniających przepływ powietrza, które sprzyjają rozwojowi pleśni tj. torby plastikowe, folia aluminiowa, opakowania metalowe i szklane
  • przechowywanie i transport – temperatura poniżej 0°C

Wersja pdf(do wydrukowania)

Kryteria przyjęcia próbek do Pracowni Chemicznego Badania Pasz


Do badań przyjmowane są próbki pasz:

  • jednoznacznie oznakowane przez zleceniodawcę i zgodne z opisem zawartym w dołączonej dokumentacji,
  • każda z dostarczonych próbek zawiera jednoznacznie podany kierunek(i) badań,
  • zawiera informacje o rodzaju próbki i przeznaczeniu (pasza, dla jakiego gatunku zwierząt, premiks — jaki, ilu procentowy, pasza uzupełniająca itp),
  • przy badaniach potwierdzających zawartość — podać deklarowaną lub oczekiwaną zawartość oznaczanego składnika,
  • w przypadku oznaczania kokcydiostatyków określić rodzaj mieszanki: pasza docelowa, pasza nie docelowa, mieszanka czyszcząca,


Opakowanie próbek przyjmowanych do badań:

  • powinny być: szczelne, czyste, suche, bezwonne, zabezpieczające próbkę przed zmianą właściwości,
  • próbki do badań „w obszarze regulowanym prawnie” w kopertach „bezpiecznych”, lub zaplombowane i ostemplowane,


Wielkość próbki do badań:

  • próbka do badań powinna mieć ok. 500 g lub 500 mi, lub stanowić cate opakowanie jednostkowe, jednak nie mniejsze niż 100 g. Przy wielu kierunkach oznaczeń i małej próbce należy skontaktować się z KP, lub osobą upoważnioną w celu ustalenia, czy otrzymana próbka wystarczy dla wykonania zleconych badań.


Przechowywanie próbek do rozpoczęcia badań:

  • zgodnie z zaleceniami producenta paszy; z reguły pasze ze składników stabilnych — w pomieszczeniu suchym i zaciemnionym, w temperaturze pokojowej,
  • pasze o małej stabilności w temp. 0 - 4 °C,


Dokumentacja towarzysząca próbce:

  • zlecenie wypełnione przez zleceniodawcę,
  • jeśli to istotne: pisma przewodnie, protokoły pobrania próbek,
  • deklaracje producenta.


Dane wymagane do zapisania w sprawozdania z badań muszą być zapisane na komputerze lub na maszynie. Zapisy odręczne i niejednoznaczne nie będą przenoszone do sprawozdania z badań.

Wersja pdf (do wydrukowania)

Nazwa pracowni  Miasto adres e-mail 
Pracownia Bakteriologii Ogólnej Bydgoszcz Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Pracownia Chemicznego Badania Pasz Bydgoszcz Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Pracownia Mikrobiologicznego Badania Pasz Bydgoszcz Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Pracownia Przygotowania Pożywek i Szkła Laboratoryjnego / Dział Badań Molekularnych Bydgoszcz Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Pracownia Chorób Ryb i Badań Mikologiczno – Parazytologicznych Bydgoszcz Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Pracownia Serologiczna Bydgoszcz Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Pracownia Wirusologiczna Bydgoszcz Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Pracownia Diagnostyki Włośni Toruń Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Pracownia Diagnostyki Chorób Zakaźnych i Inwazyjnych - oddział w Toruniu Toruń Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Pracownia PCR Toruń Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Pracownia Przygotowania Pożywek i Szkła Laboratoryjnego - oddział w Toruniu Toruń Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Pracownia Badania Środków Spożywczych Toruń Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Pracownia Diagnostyki Chorób Zakaźnych - oddział we Włocławku Włocławek Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.